TEXTIEL FESTIVAL TWENTE – FORCES OF NATURE

Geen categorie

Het Textiel festival Twente opent op zaterdag 29 mei 2021. Op 14 locaties in Twente verspreid over 100km zijn er kunstwerken te zien in de openbare ruimte. Het werk zal gedurende ongeveer zes maanden blijven hangen. 

links en rechts de twee bomen waar het werk in komt te hangen

Zowel organische vormen als ambachtelijk textiel vormde de inspiratie voor dit werk. De open vormen die ontstaan bij het maken van kant of haakwerken hebben overeenkomsten met de patronen die overlappende takken van bomen vormen. De bomen in het Sterrenbos van Hof Espelo werden ooit zorgvuldig gekozen vanwege de aanblik van de bomen en hun kruinen in alle seizoenen. De prachtige natuurlijke patronen die de natuur vormen worden gevierd in de textiel kunstwerken die ik op maat heb maakt voor deze bomen. Door de open structuren kan de wind door de vormen heen waaien. Er ontstaan doorkijkjes waarbij de natuur en omgeving verandering brengen en wat er te zien is. De invloed van licht op het werk is groot omdat er opvallende schaduwen ontstaan door de lichtval op de werken. In het Sterrenbos van Hof Espelo zijn twee bomen uitgekozen nabij het centrum van het Sterrenbos.

De werken werden gemaakt voor twee bomen aan weerzijdes van het wandelpad op deze locatie. Zij worden gehangen aan de eerste vertakkingen van de bomen bij de stam. Het werk is met de hand gemaakt van herbruikt garen op een klimaat neutrale basis. 

In overleg met Landschap Overijssel is gekozen voor de locatie van het werk en is er gekeken naar het formaat, dikte van de draden en gewicht van de werken. De manier waarop het werk is gemaakt is conform de richtlijnen voor de omgeving met als doel om zo veel mogelijk aan te sluiten bij de natuurlijke omgeving. 

In de komende weken zal ik meer informatie plaatsen over het maakproces en over hoe de bomen dan hangen in het Sterrenbos.

Op de website van Textiel Festival Twente is meer te lezen over alle werken van Catwalk – Forces of Nature: www.textielfestivaltwente.nl